Geschiedenis van payroll in Nederland

Payroll is begin jaren negentig uit de Verenigde Staten komen overwaaien. Payroll komt van de Engelse term “Payroll” en betekent in het Nederlands “Loonlijst”.

Een loonlijst (payroll) is een lijst waarop per medewerker de berekening van het loon en de daarop in te houden en betalen bedragen zijn vermeld.

De betalingen die uit de loonberekeningen naar voren komen, kan een werkgever zelf doen maar hij/zij kan ze ook uitbesteden. In de Verenigde Staten ontstond zo het idee van payroll. Werkgevers voegden vervolgens contractbeheer en verloning van zelf geworven personeel samen en besteden dit aan payrollbedrijven uit (zie ook payroll vormen).

Payroll heeft zich sinds het begin van de jaren negentig snel in Nederland ontwikkeld. Waren er eerst alleen gespecialiseerde payrollbedrijven en uitzendbureaus, die payroll als bijproduct aanboden. In 2006 was er naast de oprichting van de Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) ook een payroll-CAO met de bonden afgesloten (zie ook payroll brancheorganisaties).

De payrollmarkt in Nederland werd 10 jaar gelden op ongeveer € 750 miljoen omzet per jaar geschat. Dit was toen circa 8% van de totale flexmarkt. Begin 2020 bedraagt de totale payroll omzet in Nederland echter al meer dan 2 miljard euro en zijn er ook meer dan 200.000 mensen in Nederland via een payroll constructie werkzaam (circa 3% van de beroepsbevolking). Ter vergelijking er zijn momenteel ook ongeveer 200.000 gedetacheerden dagelijks in Nederland aan het werk.

Volgens onderzoek zal het aantal payrollwerknemers de komende jaren naar meer dan 300.000 payrollwerknemers groeien en zal de totale payroll omzet meer dan 25% van de flexmarkt gaan bedragen (zie ook payrollmarkt in Nederland).

De payrollmarkt groeide in 2019 met circa 4%. (zie ook laatste payroll nieuws).

Payrollbedrijven in Nederland met samen enkele 10.000en medewerkers op de payroll zijn (zie ook payroll brancheorganisaties, ABU- en NBBU-ledenlijst): Persoonality Payrolling, Driessen Payroll, Randstad Payroll Solutions, Adecco Payroll, Kolibrie Payroll, Tempo-Team Payroll, Connexie Payroll, Repay Payroll, Ziezzo Payroll, E-payroll, Payroll Select, Payroll Talent, Tentoo Payroll, Please Payroll , One Payroll, Prokx Payrolling, Luba Payroll, Cardan Payroll, Payper, Easy Staff Payroll Services, Fortium Payroll, Pay for People Payroll, Payroll Company, Nedflex Payrolling, Direct Payrolling, WePayPeople en PRO Payroll.

Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.