Daling onbepaalde tijd contracten

7 maart 2012

Volgens het UWV kregen vorig jaar nog geen 2.000 mensen een contract voor onbepaalde tijd in het bedrijfsleven. In 2010 was dat nog 83.000. Dat is een daling van 97 procent.

UWV

De kans om bij een openstaande vacature een vast contract te krijgen is daarmee nihil. Het UWV noemt deze trend ‘spectaculair’. Dat schrijft UWV in een dinsdag verschenen rapport over de Nederlandse vacaturemarkt.

Tijdelijke contracten zijn in

In plaats van vaste contracten bieden bedrijven nieuwe werknemers tijdelijke contracten met uitzicht op een vaste aanstelling, of contracten met een looptijd langer dan een jaar. Vooral voor hoger opgeleiden is de kans op een vaste baan historisch laag. Ook moeten werknemers vaker genoegen nemen met een baan onder hun opleidingsniveau. Het aantal tijdelijke contracten met aanstellingen voor meer dan een jaar groeide wel sterk. Vaste contracten worden vooral geboden bij moeilijk vervulbare functies, met name in de transport en sociaal-maatschappelijke sector.

Aandeel uitzendbureaus

Het aandeel bedrijven dat uitzendkrachten inhuurde, is in 2011 constant gebleven.

Personeelsbestand

Uit het rapport blijkt bovendien dat de vraag naar personeel in 2011 is afgenomen. Daar staat tegenover dat in 2012 meer bedrijven verwachten dat hun personeelsbestand groeit dan dat het bestand afneemt. Ruim de helft van de organisaties (54%) voorziet geen verandering in het aantal medewerkers. Het UWV doet geen voorspelling of de trend met tijdelijke contracten doorzet in 2012.

Bron: UWV

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.