Deel payrollbedrijven benadeeld bij NOW-aanvraag

28 september 2020

NOW-regeling slecht voor sommige payrollbedrijven

De NOW-regeling pakt slecht uit voor een deel van de uitzendbureaus en payrollbedrijven in Nederland. Dat komt door een technisch mankement in de regeling stelt onder meer de belangenvereniging voor flexbedrijven. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kijkt of er een oplossing mogelijk is.

Voorwaarde voor NOW 1.0 en NOW 2.0 is geen ontslagen

Uitzendbureaus hebben voor tientallen miljoenen subsidie gekregen uit de NOW-regeling. Volgens Piet Meij van de NBBU, de brancheorganisatie waar zo’n 1300 bedrijven bij zijn aangesloten, heeft de helft van de leden een beroep gedaan op de eerste ronde NOW-steun. Voor de tweede ronde was dat zo’n 30 procent. Een van de voorwaarden voor NOW 1.0 en NOW 2.0 is dat werkgevers geen personeel ontslaan. Daartoe kijkt de overheid of de loonsom die een bedrijf betaalt – alle lonen bij elkaar opgeteld – ten minste gelijk is gebleven ten opzichte van maart. Dat kan voor uitzendbureaus ongunstig uitpakken. Dat heeft te maken met hoe een deel van de uitzendbureaus het totale loon over de maand maart berekent.

Geen NOW i.v.m. met vijf weken in een maand

Veel uitzendbureaus betalen uitzendkrachten per week uit. Omdat ze per maand loonaangifte doen bij de Belastingdienst, moeten ze een aantal weken bij elkaar voegen. Dat zijn niet altijd vier weken: dan zouden er dagen overblijven die in geen enkele maand vallen. Om dat op te lossen tellen ze voor januari en februari vier weken bij elkaar, en voor maart vijf weken. April en mei tellen dan weer vier weken, en juni opnieuw vijf, enzovoort. Dat betekent dat de loonsom over maart in dat geval automatisch al hoger is dan de loonsom over de twee maanden erna. Op papier lijkt het daardoor dat er na maart mensen zijn ontslagen, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Toch kan het betekenen dat uitzend- of payrollbedrijven hierdoor geen NOW krijgen, en als ze het wel krijgen moeten ze mogelijk een deel terugbetalen of kunnen ze een boete krijgen.

Honderden flexbedrijven

Piet Meij schat dat zo’n 300 bedrijven tegen het technische probleem bij de subsidieaanvraag zijn aangelopen. Een waterdichte schatting is dat niet. Als toevallig veel van de bedrijven die subsidie hebben aangevraagd de leden zijn die niet zulke software gebruiken, ligt het aantal bijvoorbeeld lager. Om het probleem aan te kaarten, heeft advocaat Henradin Mouselli een brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gestuurd. Zij vertegenwoordigt flexbedrijven en vraagt de minister met een oplossing te komen.

Welk bedrijf zij bijstaat wil ze tegen de NOS niet zeggen, wel kan ze voorrekenen hoeveel het haar cliënt grofweg scheelt. Het bedrijf heeft een loonsom van 200.000 euro per week. Dat betekent dat het loonsombedrag in maart twee ton hoger lag dan de twee maanden erna. In dit geval heeft het bedrijf subsidie aangevraagd en ontvangen. Dat betekent dat de overheid het ‘te veel’ ontvangen geld, plus een boete, achteraf terugvordert. In dit geval is komt dat neer op ruim een half miljoen euro, aldus Mouselli.

Bron: Accountancyvanmorgen.nl, 28 september 2020

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.