Payrollbedrijven worden uitzenders door de WAB

30 november 2020

Steeds meer voormalige payrollbedrijven kiezen in 2020 voor een nieuwe bedrijfsmodel. Zij worden uitzendbureau. Een kwalijke zaak volgens de overige payrollbedrijven. Maar door de coronacrisis handhaaft de overheid nauwelijks.

Vraag naar payroll is er nog steeds

Eind 2019 vreesden eigenaren van payrollbedrijven dat de komst van de WAB het einde van payroll zou betekenen. Maar dat scenario is niet uitgekomen. Wel heeft de WAB payroll een stuk onaantrekkelijker gemaakt. Daardoor is een ‘waterbedeffect’ ontstaan: een verschuiving van payroll naar uitzenden of zzp’ers. Ongeveer de helft van alle organisaties ziet die verschuiving in hun dagelijkse praktijk. Een van de redenen hiervoor is dat flexwerkers een stuk duurder zijn geworden. De hoge ww-premies voor flexcontracten werd door het merendeel van de payrollbedrijven uit angst voor vertrekkende klanten niet doorgerekend. Hun omzetten en winsten staan daardoor onder druk. Sommige payrollbedrijven zagen -los van de effecten van corona- hun omzet met 30 tot 35% procent dalen. De WAB heeft flex, precies zoals de bedoeling was, duurder en onaantrekkelijker gemaakt.

Payrollmedewerkers op uitzendcontracten

Om een deel van die effecten te mitigeren kiezen payrollbedrijven er voor om hun payrollmedewerkers voortaan in te zetten op uitzendcontracten. Hierdoor komen deze werknemers eigenlijk in een nog onaantrekkelijkere constructie terecht. Want door de fasen systhematiek van 5,5 jaar flexcontracten bij een uitzendbureau, hebben zij juist minder zekerheden gekregen. Veel payrollbedrijven hebben een allocatiefunctie toegevoegd aan het bedrijf om zo als uitzender de payrolllmedewerkers voortaan als uitzendkrachten te kunnen laten werken. Om hun functie als uitzender kracht bij te zetten laten ze een recruitmentsite bouwen om vacatures op te zetten. Terwijl zij in werkelijkheid gewoon een payrollbedrijf blijven. Arbeidsrechtelijk kan dit niet door de beugel, maar door gebrek aan handhaving blijft dit zonder consequenties.

Payroll onder de Wet Arbeidsmarkt in Balans

Sinds 1 januari 2020 is de payrollovereenkomst wettelijk een vorm van een uitzendovereenkomst geworden. Maar de opdrachtovereenkomst tussen de werkgever en de inlener is niet tot stand gekomen in het kader van het samenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Er is dus juist geen allocatiefunctie. De werkgever mag alleen met toestemming van het payrollbedrijf de werknemer aan een ander ter beschikking stellen. Er is dus wel exclusiviteit. Voor de payrollwerknemer betekent de WAB dat hij dezelfde arbeidsvoorwaarden en binnenkort ook dezelfde pensioenregelingen moet krijgen als een werknemer die in gewone loondienst is. Ook kan er voor payrollwerknemers geen uitzendregime meer worden gebruikt. Zij vallen dus onder de normale ketenregeling (3 contracten in 3 jaar).

Bron: Salarisnet.nl, 30 november 2020

Meer informatie over payroll

Wilt u als ondernemer en/of werkgever meer weten over WAB-proofed payroll dienstverlening (incl. een goed payrollpensioen) voor uw bedrijf, onderneming, organisatie, medewerkers, branche, sector of CAO? Vraag dan nu snel bij ons een gratis geheel vrijblijvend adviesgesprek of payrollofferte aan.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.