Veranderingen per 1 januari 2021 voor werkgevers en payrollbedrijven

8 januari 2021

Op het gebied van wet- en regelgeving is er voor werkgevers en dus payrollbedrijven weer het nodig veranderd.

Minimumlonen per 1 januari 2021

Ieder half jaar (op 1 januari en op 1 juli) stijgt het minimumloon in Nederland. Dus ook per 1 januari 2021 is het minimumloon iets gestegen. Het minimum fulltime maandloon voor een (payroll-)werknemer vanaf 21 jaar bedraagt nu
€ 1.684,80.

Dit geldt voor alle werkgevers (dus ook payrollbedrijven). Verdient uw (payroll-)werknemer het minimumloon? Dan dient u of het payrollbedrijf ieder half jaar dit aan te passen. Indien dit niet gebeurt. Dan kunnen uw (payroll-)werknemers het verschil claimen en kan de Inspectie SZW een boete aan u of bij payroll aan het payrollbedrijf opleggen.

Lage-inkomensvoordeel (LIV)

Bent u of is uw payrollbedrijf wel bekend met het lage-inkomensvoordeel (LIV)? Wij van payrollsite.nl merken ieder jaar weer dat werkgevers en payrollbedrijven hier niet mee bekend zijn. En dat terwijl dit belastingvoordeel tot wel € 1.000 per (payroll-)werknemer kan opleveren.

Hoe werkt het lage-inkomensvoordeel (LIV) precies?

Vrij eenvoudig. U en/of het payrollbedrijf ontvangt dit automatisch. Als uit de loonaangifte blijkt dat uw (payroll-)werknemer:

  1. 22 jaar of ouder is;
  2. tot maximaal 125% van het minimumloon verdient;
  3. en minimaal 1248 uur heeft gewerkt in een kalenderjaar (±24 uur per week).

Lage-inkomensvoordeel (LIV) bij payroll

Let dus goed op of uw (payroll-)werknemers dit urencriterium behalen. Het zou namelijk jammer zijn als werknemers nét onder dit criterium zitten en u of een payrollbedrijf de LIV zouden mislopen. Als juridisch werkgever bij payroll ontvangt payrollbedrijf het LIV. Laat uw payrollbedrijf dit 1:1 netjes naar u terugvloeien of laten zij u in het ongewisse? Voor jongeren tot 22 jaar geldt het jeugd-liv!

Jeugd-LIV en payroll

Met ingang van 1 januari 2018 is de regeling van het jeugd-LIV in werking getreden. Werkgevers en dus ook payrollbedrijven met (payroll-)werknemers van 18 tot en met 20 jaar worden via het jeugd-LIV gedeeltelijk gecompenseerd voor de toegenomen loonkosten.

Om aanspraak te maken op het jeugd-LIV is een aantal zaken belangrijk om te weten:

  1. De jeugd-LIV regeling geldt vanaf 1 januari 2018;
  3. De regeling compenseert werkgevers/payrollbedrijven met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2017;
  3. Het voordeel wordt berekend per uur;
  4. Het voordeel verschilt per leeftijdsgroep;
  5. Het voordeel is gebonden aan een maximum bedrag per (payroll-)werknemer per jaar;
  6. Het voordeel is niet gebonden aan een minimum aantal verloonde uren van de (payroll-) werknemer in tegenstelling tot het LIV.

Aan het jeugd-LIV zijn voorwaarden verbonden. Deze regeling kijkt met name naar leeftijd en het minimum uurloon dat de (payroll-)werknemer verdient. Voorwaarden zijn:

  1. De (payroll-)werknemer is verzekerd voor werknemersverzekeringen;
  2. De (payroll-)werknemer op 31 december 2019 18, 19 of 20 is;
  3. De (payroll-)werknemer een gemiddeld uurloon heeft dat past bij het wettelijk minimumloon voor zijn/haar leeftijd

Vrije ruimte WKR

Per 1 januari 2021 wordt de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) weer teruggebracht naar 1.7% voor bedrijven met een loonsom tot en met €400.000. Dit was het beoogde percentage voor 2020. Maar in verband met de coronacrisis heeft de overheid het percentage in 2020 tijdelijk verhoogd naar 3%. Per 1 januari geldt dus weer 1,7%. Voor bedrijven met een loonsom hoger dan €400.000 daalt het percentage van 1.2% naar 1.18%.

De werkkostenregeling (WKR) blijft met payroll bij de ondernemer en/of werkgever liggen. Vanuit de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) kunt u een aantal vergoedingen en verstrekkingen belastingvrij aan uw (payroll-)werknemers geven. Het gedeelte dat boven de vrije ruimte uitkomt wordt belast met 80%. Belangrijk om te weten dus!

Vaste reiskostenvergoeding komt mogelijk te vervallen

Tot 1 februari mag u de vaste reiskostenvergoeding nog onbelast aan (payroll-)werknemers die nu voornamelijk thuiswerken vanwege het coronavirus door het payrollbedrijf laten (1:1 zonder toeslag!!) of zelf uitkeren. De overheid besluit deze maand of deze regeling komt te vervallen. In dat geval mag u als werkgever alleen nog de daadwerkelijk gemaakte reiskosten van een (payroll-)werknemer vergoeden. Dit betekent het volgende:

  1. Geen vaste reiskostenvergoeding meer belastingvrij uitkeren, tenzij de (payroll-)werknemer minimaal 34 weken (128 dagen) per kalenderjaar naar de vaste werkplek reist.
  2. Daadwerkelijk gemaakte reiskosten mogen nog wel belastingvrij, op basis van het aantal gemaakte kilometers of OV-kosten door het payrollbedrijf (1:1 zonder toeslag!!) of u zelf worden uitgekeerd.

Werken uw (payroll-)werknemers dus hoofdzakelijk thuis en komen zij bijvoorbeeld maar 1 dag per week naar kantoor? Houd u hier dan alvast rekening mee!

Check de pensioenregeling!

Bent u of is het payrollbedrijf wel/niet vanuit uw cao verplicht om voor uw (payroll-)werknemers aan een bedrijfstakpensioenregeling deel te nemen?

Op 1 januari maken pensioenaanbieders namelijk soms de nieuwe voorwaarden bekend. Het kan zijn dat uw (payroll-)werknemers per die datum in plaats van niet, juist wel aan de bedrijfstakpensioenregeling in uw branche verplicht dienen deel te nemen. U of het payrollbedrijf dienen dan uw (payroll-)werknemers per die datum hierbij aan te melden. Uw payrollwerknemers vallen dan niet meer onder de adequate pensioenregeling van het payrollbedrijf.

De werkgevers- of werknemersbijdrage kunnen binnen de pensioenregeling ook veranderen. Hierdoor wijzigen uw werkgeverslasten en/of payrollfactor bij uw payrollbedrijf. Checkt u dit dus op tijd. Zodat u bij de eerste verloning in 2021 niet voor verrassingen komt te staan!!

Meer payroll informatie

Dit waren de belangrijkste wijzigingen per 1 jauari 2021! Wilt u als ondernemer en/of werkgever meer over bovenstaande wet- en regelgevingswijzingen weten? Wij van payrollsite.nl kennen o.a. alle bedrijfstakpensioenfondsen, waarvoor een verplichtstelling voor (payroll-)werknemers geldt. Hierdoor komt u nooit voor verrassingen te staan. Vraag daarom nu snel een gratis geheel vrijblijvend payrolladviesgesprek of payrollofferte op maat bij ons aan.

Bel mij terug!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.