Waarom Brisker geen payrollbedrijf meer is?

19 september 2021

Door de komst van de WAB in 2020 kreeg de payrollsector harde klappen. Daar komt dit jaar het SER-advies in navolging van Borstlap nog eens bij. Wet- en regelgeving gaat payroll in de nabije toekomst hoe dan ook verder aan banden leggen. Wat doen payrollbedrijven met dat vooruitzicht? Patrick Bakker, CEO van de Brisker Group, vertelt in dit interview met Flexmarkt.nl waarom zij hun dienstverlening op de flexmarkt in Nederland drastisch hebben omgegooid en geen payrollbedrijf meer zijn.

Transitie van payroll naar diverse dienstverleningsvormen

Het is veelzeggend dat Patrick Bakker eigenlijk niet wilde meewerken aan een interview over payroll. “Dan worden wij weer neergezet als een payrollbedrijf. En dat zijn we niet. Al ruim voor de invoering van de WAB hebben we een transitie ingezet om ons breder te ontwikkelen met als doel om onze klanten alle vormen van dienstverlening op de arbeidsmarkt bieden: uitzenden, payroll, freelance en zzp.”

Payroll nog maar een gering deel van de omzet

Zo is Brisker momenteel voornamelijk een digitale uitzendorganisatie, inclusief backoffice voor intermediairs (Pay for People), verzorgt het verloning voor freelancers, boekhouding voor zzp’ers en salarisadministratie voor organisaties. Bakker benadrukt dat uitzenden het grootste aandeel in de omzet heeft en dat payroll nog slechts een gering deel daarvan uitmaakt.

Buy & Build strategie

Natuurlijk is deze transitie mede ingegeven door verwachte wet- en regelgeving, geeft Bakker toe, maar ook doordat de organisatie een duidelijke buy & build-strategie voert gericht op schaalgrootte en groei. En die groei zit nu eenmaal niet in payroll, wel in andere vormen van flexdienstverlening.

Verschuiving van payroll naar uitzenden

Uitzenden vormt dus tegenwoordig de hoofdmoot voor Brisker en er heeft dus wel degelijk een verschuiving plaatsgevonden van payroll naar uitzenden. Er barstte vorig jaar een golf van kritiek los onder payrollers dat collega-payrollers zich sinds de komst van de WAB voordoen als uitzenders. Door te doen alsof zij een allocatieve functie vervullen – en de payrollcontracten om te katten naar uitzendcontracten – kunnen zij dan gebruik blijven maken van het lichtere uitzendregime.

Bewust allocatiefunctie vervullen

Maar die kritiek werpt Bakker ver van zich. “Dat is onterecht. Het is niet zo dat wij hetzelfde doen als voorheen, maar dan onder een ander label. We vervullen nu ook daadwerkelijk die allocatiefunctie.” Volgens hem is het logisch dat sinds de WAB die verschuiving naar uitzenden plaatsvindt. “Op het moment dat de payrollpropositie verengd wordt door wet- en regelgeving, ga je als ondernemer andere markten aanboren. Dat geldt niet alleen voor Brisker, maar ook voor meerdere partijen.”

Eigen state-of-the-art matchingsplatform ontwikkelt

Bakker vervolgt: “Wij zetten zwaar in op onze allocatierol. We hebben heel veel geld geïnvesteerd in ons state-of-the-art matchingsplatform, dat in eigen beheer is ontwikkeld. We hebben niet voor niets 25 developers in dienst. We zien onszelf graag als de speedboot tussen de olietankers op de arbeidsmarkt. Via dit slimme matchingsplatform vinden werkzoekende en werkgevers elkaar. En dat begeleiden we ook. En we investeren in scholing van onze flexkrachten, als een opdracht eindigt gaan we aan de slag om nieuw werk voor hen te vinden.”

Grotere toegevoegde waarde van Brisker

Door enorme krapte op de arbeidsmarkt wordt het moeilijker de juiste kandidaten te vinden. De toegevoegde waarde die een bedrijf als Brisker kan bieden wordt daarmee groter, denkt Bakker. “Het is juist onze kwaliteit om mensen te vinden of te ontwikkelen voor een bepaalde rol. Dat is echt een expertise. Dus we zullen zeker belangrijk blijven voor onze klanten om mensen te vinden die zij nodig hebben.”

Toekomst is online matchen

De toekomst ligt volgens hem in het online matchen. “Op het matchingsplatform hebben wij verschillende trechters die heel actief online zijn en als een soort trawler in de visserij de kandidaten naar binnen te slepen. Voorbeelden hiervan zijn websites als aandeslagalschauffeur.nl en aandeslagalshorecamedewerker.nl.” Brisker zet in op het uitbreiden en verder ontwikkelen van dit eigen platform.

Geen duur vestigingsnetwerk

Brisker is dan ook geen traditionele uitzendorganisatie, licht Bakker toe. “Wij hebben wel intercedenten, maar onze processen zijn digitaal, IT-gedreven. We hebben dan ook geen vestigingsnetwerk. Dat maakt onze kostenbasis interessant en zo kunnen we ons ook op het gebied van prijs onderscheiden in de uitzendmarkt.”

Bron: Flexmarkt.nl, 19 september 2021

Meer informatie over payroll

Wilt u als ondernemer en/of werkgever meer over “goede en correcte” payroll dienstverlening voor uw bedrijf, onderneming, organisatie, medewerkers, branche, sector of CAO weten? Wij van payrollsite.nl kennen alle CAO’s en bedrijfstakpensioenfondsen, waarvoor een verplichtstelling voor payrollwerknemers geldt. Hierdoor komt u nooit voor verrassingen te staan. Vraag daarom nu snel bij ons een gratis geheel vrijblijvend adviesgesprek of payrollofferte aan.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.