Verschil uitzendbureau en payroll

Tot en met 1 januari 2020 zijn payroll en uitzenden in juridische zin nog gelijk. Allebei deze vormen van dienstverlening worden tot op dat moment namelijk nog wettelijk als een ‘uitzendovereenkomst’ gekwalificeerd. Dit betekent dat de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden van een payrollwerknemer en een uitzendkracht in principe gelijk zijn. Met de komst van de Wet arbeidsmarkt in Balans (WAB) gaat dit allemaal veranderen.

In de wet komt namelijk een aparte definitie voor een payrollovereenkomst. Een payrollovereenkomst is de uitzendovereenkomst, waarbij de overeenkomst van opdracht tussen de werkgever en de derde niet tot stand is gekomen in het kader van het samenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en waarbij de werkgever alleen met toestemming van de derde bevoegd is de werknemer aan een ander ter beschikking te stellen.”

Uit deze tekst komen twee vereisten naar voren, (1.) het payrollbedrijf vervult geen zogenoemde allocatiefunctie op de arbeidsmarkt, en (2.) de medewerker dient exclusief aan de opdrachtgever (derde) ter beschikking te worden gesteld.

Een allocatiefunctie is dat het uitzendbureau (en dus een payrollbedrijf niet!) een actieve rol vervult in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Dit doet zij door actieve werving en selectie van uitzendkrachten, maar ook actieve werving van inleners, waarbij het uitzendbureau de uitzendkrachten aan de inlener ter beschikking stellen.

De overeenkomst (c.q. payroll contract) tussen een payrollwerknemer en het payrollbedrijf en de payrollovereenkomst tussen het payrollbedrijf met een derde (opdrachtgever, c.q. ondernemer) bepaalt of er sprake is van payroll. Dit betekent dat er niet per bedrijf gekeken wordt of er sprake is van payroll of van uitzenden, maar dat dit afhankelijk is van de individuele driehoeksrelatie.

Voor een payrollwerknemer gaat gelden dat hij/zij op dezelfde arbeidsvoorwaarden, als medewerkers die (nog/al) bij het bedrijf werkzaam zijn, recht krijgt. Bij uitzenden blijft de inlenersbeloning tot zes elementen beperkt, maar bij payroll dienen alle arbeidsvoorwaarden, vanuit goed werkgeverschap, die bij de ondernemer gelden bijv. de 13e maand, aantal vakantiedagen, verlofregelingen etc., te worden overgenomen.

Bovendien kan voor een payrollwerknemer geen beroep meer op het zogenoemde uitzendbeding, zoals bij een uitzendkracht, worden gedaan. Ook wijzigt de bijzondere fasenketenregeling (ABU- en NBBU-CAO) en de (langere) uitsluiting van de loondoorbetalingsplicht voor payrollwerknemers (wordt per 2020, ketenregeling (3 x 3) en geen toepassing uitsluiting van de loondoorbetalingsplicht meer).  Ook krijgen payrollwerknemers waarschijnlijk vanaf 2021 recht op een ‘adequaat pensioen’ (zie payroll en pensioen).

Kortom payrollbedrijven en uitzendbureaus lijken dus voor wat betreft het te werk stellen van werknemers bij derden op elkaar, maar kennen de volgende
2 grootste belangrijkste verschillen.

1.) Een uitzendbureau werft een medewerker voor een ondernemer en in het geval van payroll doet de ondernemer en/of werkgever dit zelf;
2.) De tarieven. Een medewerker via een uitzendbureau is veel duurder (vaak wel enkele euro’s per uur) dan een eigen geworven medewerker via payroll. Dit komt doordat de wervingsmarge van het uitzendbureau in het tarief zit inbegrepen (zie ook payrollberekening).

Verschillen tussen uitzenden en payroll zijn:

Uitzendbureau       

1. Werving & selectie van personeel (kandidatenbak);
2. Werknemers kunnen zonder toestemming bij meerdere werkgevers te werk worden gesteld;
3. Uitzendbeding;
4. Zes elementen m.b.t. inlenersbeloning;
5. Pensioenregeling StiPP;
5. Over het algemeen duurder door werving & selectie dan payroll.

Enkele voorbeelden van uitzendbureaus zijn Randstad, YoungCapital, Manpower, Unique, Adecco, Tempo-Team, Start People, Timing, Luba, Brunel, Maandag, DPA Professionals en Olympia

Payrollbedrijf

1. Ondernemer en/of werkgever werft en selecteert zelf een medewerker;
2. Toestemming van de ondernemer en/of werkgever voor het elders te werk stellen;
3. Geen uitzendbeding en toepassing uitsluiting van de loondoorbetalingsplicht;
4. Alle arbeidsvoorwaarden inlener (alle inlenersbeloningselementen);
5. Soms andere pensioenregeling (eigen/BPF versus StiPP);
6. Over het algemeen goedkoper dan uitzenden (zie payrollberekening).

Wilt u meer over de verschillen tussen payroll en uitzenden weten? Vraag dan nu bij ons een payrolladviesgesprek of payrollofferte aan. Graag leggen wij u de verdere voordelen van payroll aan u uit.

Enkele voorbeelden van erkende gecertificeerde payrollbedrijven in Nederland zijn (zie ook payroll brancheorganisaties, ABU- en NBBU-ledenlijst): Persoonality Payrolling, Driessen Payroll, Randstad Payroll Solutions, Adecco Payroll, Kolibrie Payroll, Tempo-Team Payroll, Connexie Payroll, Repay Payroll, Ziezzo Payroll, E-payroll, Payroll Select, Payroll Talent, Tentoo Payroll, Please Payroll , One Payroll, Prokx Payrolling, Luba Payroll, Cardan Payroll, Payper, Easy Staff Payroll Services, Fortium Payroll, Pay for People Payroll, Payroll Company, Nedflex Payrolling, Direct Payrolling, WePayPeople en PRO Payroll.

Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.