Gemeenten stoppen met payroll

De Nederlandse gemeenten willen stoppen met het inhuren door payroll. Bestaande payrollcontracten worden nog uitgediend, maar zullen vanaf 2028 niet meer worden verlengd.

De maatregel maakt deel uit van de nieuwe cao voor gemeentepersoneel waarover werkgevers en de vakbonden FNV, CNV en CMHF het eens zijn geworden. De leden van de bonden moeten zich nog over het resultaat uitspreken.

Hoge inhuurkosten payroll

Bij payroll zijn mensen niet in dienst bij een gemeente waarvoor ze werken, maar staan ze op de loonlijst van een payrollbedrijf. De Rijksoverheid heeft het inhuren van externen met payroll al langer vanwege de hoge kosten aan banden gelegd.

Maar bij gemeenten is de inhuur van externe krachten de laatste jaren opgelopen tot gemiddeld 17 procent van de salariskosten. Vooral bij kleinere gemeenten worden vaak externe krachten ingehuurd, stelt een woordvoerder van FNV. “Dat kan oplopen tot 30 procent van de medewerkers.”

Per 1 januari 2028 stoppen met payroll

Met ingang van 1 januari 2028 moet dat afgelopen zijn. Werkgevers en vakbonden zijn het erover eens dat de toename van externen een niet gewenste ontwikkeling is. Ze hebben afgesproken dat een arbeidsovereenkomst voortaan het uitgangspunt moet zijn. En dat de externe inhuur naar “aanvaardbare en verantwoorde proporties” moet worden teruggebracht. Externen inhuren mag nog wel, maar bij voorkeur alleen voor tijdelijke werkzaamheden en bij ziekte.

Het is de bedoeling dat de nieuwe cao voor het einde van dit jaar wordt bekrachtigd.

Bron: Nieuws.nl, 22 november 2023

Meer informatie over payroll

Wilt u als ondernemer en/of werkgever meer over “goede en correcte” payroll of onze unieke “Dienstverleningsvariant” voor uw bedrijf, onderneming, organisatie, medewerkers, branche, sector of CAO weten? Wij van payrollsite.nl kennen alle cao’s en bedrijfstakpensioenfondsen, waarvoor een verplichtstelling voor payrollmedewerkers geldt. Hierdoor komt u juridisch nooit voor verrassingen te staan. Vraag daarom nu snel bij ons een gratis vrijblijvend adviesgesprek of payrollofferte aan.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.