Payroll stabiele factor

Terwijl uitzenden en ZZP onder druk staan, groeit payroll in populariteit en wordt steeds meer een stabiele factor in onzekere flexbranche in Nederland. Payroll profiteert van strengere handhaving van de Wet DBA en en stijgende kosten in de uitzendbranche, zo stelt Rianne Koene, CEO bij payroll specialist Connexie, in haar expertblog. “Opdrachtgevers schrijven zich bij bosjes in om hun medewerkers op payroll basis te laten werken.”

Payroll stabiele factor als flexoptie

De uitzendbranche heeft het moeilijk. Niet alleen nemen de volumes af (zoals blijkt uit de ABU marktmonitor), per 1 januari 2026 komen daar ook nog eens hogere pensioenkosten bij.
Tegelijkertijd is er een kentering gaande in de markt. Tijdens en direct na de coronacrisis was er enorme krapte op de arbeidsmarkt. Voor bijna alle beroepen gold dat het moeilijk was voor bedrijven om aan personeel te komen. Daar hebben uitzendbureaus goed van kunnen profiteren. Nu zie je dat de krapte in bepaalde branches iets minder groot is. Organisaties merken dat het gemakkelijker is geworden om zelf personeel te vinden. Dat geldt zeker voor de branches waarin wij als Connexie actief zijn; horeca, leisure, retail en levensmiddelenindustrie.

Daarbij komt dat bedrijven steeds meer middelen krijgen om zelf de werving en selectie op zich te nemen; kijk naar de professionalisering van een vacaturesites, de moderne recruitment tools en de opmars van gebruiksvriendelijke dashboards. Zij hebben bureaus minder nodig. De rol van uitzenden bij überflex blijft – heel grote bedrijven hebben dat echt nodig – maar andere bedrijven, van MKB tot grotere, nemen de werving en selectie steeds meer in eigen beheer. Dat merken wij als payrollorganisatie. Steeds meer organisaties benaderen ons omdat zij niet meer voor uitzenden kiezen (vanwege de hogere kosten en omdat ze zelf de werving en selectie doen), maar wel ontzorgd willen worden als het gaat om verloning en het verleggen van (werkgevers)risico’s. Payroll is voor hen een gunstiger alternatief, een betere flexoptie.

Gespecialiseerde partijen in partnernetwerk

In de toekomst gaan we meer en meer toe naar sterke partnernetwerken, waarin zowel uitzender, payrollbedrijven en opdrachtgever vanuit hun eigen specialisme een rol hebben. De verregaande specialisatie heeft al een boost gekregen met de komst van de WAB. Door de WAB stonden payrollbedrijven voor keuze: of ‘omkatten’ naar uitzenden of zich helemaal specialiseren in verloning en (juridisch) werkgeverschap om organisaties te ontzorgen. Puur payroll dus. En dat is wat Connexie doet.

Het Dosign-arrest – waarin de Hoge Raad heeft bepaald dat een bonus ook deel uitmaakt van het loon van een uitzendkracht – geeft aan dat verloning nog complexer is geworden dan het al was. Steeds meer (loon)componenten zijn van belang in het uitzendregime. De technologie om alle componenten te kunnen verwerken vraagt om nog meer specialisatie, nog meer automatisering. “Onze rol als payrollbedrijf is het bieden van een snel, efficiënt en kosteneffectief platform, waarin technologie een steeds grotere rol speelt. Met de opkomst van AI kunnen veel processen worden geautomatiseerd, waardoor payroll sneller en nauwkeuriger verloopt. Maar AI vervangt niet alles. Complexe of gevoelige situaties, zoals ziekte, verlof en rouw, vragen om menselijk inzicht en empathie. Werknemers willen soms meer dan alleen interactie met een bot – persoonlijk contact is simpelweg onmisbaar. Daarom combineren wij technologische innovatie met persoonlijke ondersteuning, zodat efficiëntie en menselijk contact hand in hand gaan.”

Verschuiving van zzp naar payroll als stabiele factor

Ook in de zzp markt is een flinke beweging gaande sinds de strengere handhaving van de Wet DBA per 1 januari jl. Zeker in de markten waarin Connexie actief is. Dat wordt onderschreven in de cijfers over de in- en uitstroom van ZZP’ers die ZiPconomy en FlexNieuws hebben gepubliceerd. Dat zien we daadwerkelijk in de praktijk terug. Vrijwel elke opdrachtgever in de horeca, leisure, retail en levensmiddelenindustrie is eind vorig jaar begonnen met het afbouwen van het werken met zzp-platformen.

In de horeca was het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om, naast vaste medewerkers, via zzp-platformen planningen in te vullen. Dat zien we verdwijnen. Heel veel bedrijven zijn momenteel aan het afschakelen van zzp-platformen. Die medewerkers worden nu op payroll basis verloond.

Opdrachtgevers schrijven zich bij bosjes bij ons in om hun medewerkers op payroll basis te laten werken. Voordeel voor de opdrachtgever is natuurlijk dat de kosten relatief laag blijven in vergelijking met zzp en dat de opdrachtgever door het uitbesteden van het juridisch werkgeverschap bij payroll geen risico’s meer loopt op boetes of naheffingen als gevolg van de handhaving van de Wet DBA.

Veel opdrachtgevers stoppen dus met de inzet van ZZP’ers en stappen over op payroll. En veel ZZP’ers volgen. Want ook ZZP’ers zijn zich steeds meer bewust van het feit dat zij risico lopen op naheffingen. Voordeel van payroll voor hen is daarnaast dat zij nog steeds op meerdere plekken kunnen blijven werken, hun flexibiliteit behouden en direct betaald krijgen.

Wet DBA is niet onderscheidend genoeg

Zzp zal anders worden dan voorheen. In de horeca is bijvoorbeeld vaak sprake geweest van schijnzelfstandigheid. Dat gaat veranderen. De strengere handhaving van de Wet DBA is op zich goed. Als iedereen gaat zzp’en moet je als wetgever duidelijkheid en bescherming bieden. En het is ook tegenstrijdig dat je als zzp-er voor een heel ander (hoger) uurtarief kan werken dan iemand in loondienst en daarvoor niet de juiste afdrachten voor doet.

Maar een belangrijke kanttekening die wij – en ook andere payroll bureaus – plaatsen is dat het niet zo is dat zzp’en niet meer mogelijk is. Het moeilijke aan de wetgeving is dat je altijd moet toetsen of er sprake is van schijnzelfstandigheid of van een correcte vorm van freelance. Maar het is jammer dat de wetgeving zo complex is. Je moet telkens uitgaan van de persoonlijke situatie. Gebruikt de ingehuurde kok zijn eigen keukengerei of gebruikt hij die van een organisatie? Je moet elke case individueel ontrafelen. En dan maar afwachten of de Belastingdienst dat ook zo ziet.

Het is jammer dat de huidige wetgeving geen recht doet aan de echte ZZP-er, de specialist die diverse opdrachten wil blijven doen. De echte ZZP’ers – en de bureaus die hen bemiddelen – lijden hieronder. Want er is een verschil tussen echte ZZP’ers en schijnzelfstandigen, maar deze wetgeving is niet onderscheidend genoeg. Opdrachtgevers en ZZP’ers hebben duidelijkheid nodig. In bijvoorbeeld de retail en horeca is het wel duidelijk wanneer er sprake is van schijnconstructies, maar dat is lang niet overal zo. De huidige wetgeving ondervangt niet alles. “Een duidelijkere definitie van schijnzelfstandigheid en een branchegerichte aanpak zouden de Wet DBA effectiever maken.”

Zekerheid opdrachtgever en werkende bieden

Als payrollbedrijf nemen wij de onrust in de markt weg. Het payrollbedrijf is juridisch werkgever en dat geeft de opdrachtgever en de werkende zekerheid. En wij bieden een oplossing om snel compliant te zijn zonder kostenverhogend te werken (omdat we een verwerkende functie hebben). Dankzij een heel efficiënt payroll platform kunnen we bovendien hoge volumes verwerken, compliance waarborgen en flexibiliteit bieden. Payroll is een stabiele factor in de onzekere flexbranche en Connexie is al 26 jaar een begrip in de payroll sector. Met de ambitie de komende jaren door te groeien – zowel organisch als door een buy and build-strategie- zullen we alleen maar sterker staan als payroll merk.

Bron: FlexNieuws.nl, artikel in de 2025 februari editie van FlexNieuws.

Meer informatie over payroll

Wilt u als ondernemer en/of werkgever meer over “goede en correcte” payroll voor uw bedrijf, onderneming, organisatie, medewerkers, branche, sector of CAO weten? Wij van payrollsite.nl kennen alle Cao’s en bedrijfstakpensioenfondsen, waarvoor een verplichtstelling voor payrollmedewerkers geldt. Hierdoor komt u juridisch nooit voor verrassingen te staan. Vraag daarom nu snel bij ons een gratis geheel vrijblijvend adviesgesprek of payrollofferte aan.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.