Strategiewijziging hebben payrollbedrijven geen windeieren gelegd

De strategiewijziging die veel voormalige payrollbedrijven naar HR- en/of backofficedienstverlening hebben gemaakt, hebben hen geen windeieren gelegd. De omzetgroei van hen was in 2022 bijna in alle gevallen sterk, getuige de Omzetranglijst 2023 van Flexmarkt.

Omzetranglijst 2023 van Flexmarkt

Te midden van de vaak tientallen procenten groei in de Omzetranglijst is het een vreemde eend in de bijt. De cijfers van HelloFlex People kleuren namelijk rood. Een krimp van 21,8 procent over 2022, met een omzet die van 51,4 miljoen euro in 2021 daalde tot 40,2 miljoen in 2022. Bij navraag blijkt deze krimp echter uiterst relatief te zijn.

Dennis de Goeij, algemeen directeur van HelloFlex People, legt uit hoe het zit. “In de backoffice dienstverlening zie je doorgaans twee hoofdvormen. Die waarbij het juridisch werkgeverschap wordt overgenomen en die waar bij opdrachtgevers zelf juridisch werkgever willen blijven of worden. In het laatste geval doen wij als backofficepartij dan echt alleen de ‘harde backoffice’. De exacte vorm heeft echter nogal wat consequenties voor de omzet. Als wij namelijk het juridisch werkgeverschap overnemen. Nemen wij het hele uurtarief als omzet mee in onze berekening en anders slechts alleen onze eigen fee.”

Strategiewijziging voormalige payrollbedrijven

Een strategische aanpassing in de bedrijfsvoering is de verklaring voor de omzetdaling van HelloFlex People in 2022 ten opzichte van 2021. De Goeij: “Met HelloFlex People, onderdeel van de HelloFlex Group, doen wij met geheel eigen HelloFlex-software de backoffice voor met name mkb-uitzendbureaus. Denk aan het maken van vacatures, verlonen, verwerken van uren en factureren.”

Vorig jaar is De Goeij bij HelloFlex People gekomen als algemeen directeur. “Al snel daarna hebben wij de keuze gemaakt om ons volledig op fullservice backoffice-dienstverlening te richten. En niet meer op het overnemen van het juridisch werkgeverschap. In de markt zagen wij daarnaar alleen nog vraag bij startende uitzendbureaus. Wanneer zij groei doormaken. Willen zij dat juridisch werkgeverschap weer zelf doen en de rest outsourcen. Deze strategiewijziging heeft wel gevolgen voor onze omzetcijfers. Dit omdat wij alleen nog onze fee hierin opnemen. Zijn die daarom ten opzichte van het jaar ervoor gedaald. Maar de cijfers alleen vertellen dus niet het hele verhaal.”

HR en backofficedienstverlener Staff capital

Met een omzet van 196,2 miljoen euro staat ook dit jaar Staff capital eenzaam bovenaan de omzetranglijst van HR en backofficedienstverleners. De groei in 2022 bedroeg 18,6 procent. “Daar zit een deel organisch herstel in na corona. Al is dat nog best betrekkelijk, want in het eerste kwartaal van 2022 hadden wij ook met lockdowns te maken. Omdat wij veel horecaklanten hebben. Ondervonden wij daar last van. Daarnaast hebben wij een aantal mooie nieuwe opdrachtgevers kunnen acquireren”, zegt Rick Simons van Staff capital.

Simons is oprichter van Staff capital en was tot voor dit jaar ook ceo. “Dat stokje heb ik intussen overgedragen aan Shara Smit-Lucassen. Ik richt me momenteel vooral op het ontwikkelen van startups. Zoals Kickjobs, een bemiddelingsplatform voor digitaal uitvoerbare werkzaamheden. Uitzendbureaus kunnen als partner het platform inzetten bij hun opdrachtgevers.”

Vijfmerkenstrategie

Onder Simons’ leiding heeft Staff capital zich in de laatste jaren tot een HR-techbedrijf met een ‘vijfmerkenstrategie’ ontwikkeld. Eigen ontwikkelaars bouwen platformen voor specifieke doelgroepen. Onder Staff capital vallen vier uitzendmerken en één payroll merk, namelijk Payroll Select. “Met Payroll Select hebben wij wel een switch gemaakt. De kleinere MKB-klanten hebben wij ten gunste van grootzakelijke klanten losgelaten. Reden daarvoor is dat wij ons meer willen bewegen naar margerijkere trajecten. Dit is meteen dan ook onze ambitie voor de komende jaren. Minder kijken naar omzet, maar meer naar winst. Dit geldt dus ook voor onze overige merken. Zoals Easyworx, waarmee wij backoffice dienstverlening bieden. RPOstaffing, speciaal voor recruitment vraagstukken. En Easyjobs, een relatief goedkoop en aantrekkelijk online uitzendplatform.”

ZZP’ers ondersteuning

Zowel BackOfficer als HelloFlex People vinden de ZZP’ers een meer dan interessante nieuwe doelgroep om zich op te richten. Allebei zien zij bij ZZP’ers zelf ook behoefte aan ondersteuning. “Het is duidelijk dat Den Haag ze op de korrel heeft”, zegt Dirk Tausch van BackOfficer. “Wij zouden deze ZZP’ers prima kunnen bedienen. Momenteel onderzoeken wij waar hun grootste pijn precies zit. Ondertussen hebben wij ons zzp-platform reeds gereed.” Ook HelloFlex People wil ZZP’ers een helpende hand bieden, vertelt Dennis de Goeij. “Wij merken dat zij dit ook nodig hebben. Er is overigens echt nog wel wat nodig voordat wij ze goed kunnen bedienen. Weliswaar voorziet onze huidige software wel in selfbilling voor ZZP’ers. Maar dat is enkel en alleen nog vanuit het tussenkomstmodel. En niet vanuit het bemiddelingsmodel. Maar het staat nadrukkelijk op onze planning om dit te gaan aanpassen.”

Focus op verlenen van backofficediensten

BackOfficer is voortgekomen uit een uitzendbureau, dat naast uitzenden ook payroll diensten aanbood. “Destijds hadden wij een verloningsplatform voor onze eigen mensen,” vertelt mede-eigenaar Dirk Tausch. “En daar bleek belangstelling bij andere uitzendbureaus voor te bestaan. Met de WAB op komst besloten wij onze strategie aan te passen. Door puur uitzenden met het verlenen van backofficediensten te combineren. Wij zijn ons gaan specialiseren in dat laatste. Nu ontlasten wij uitzenders. Dit zodat zij zich volledig op klanten en kandidaten kunnen richten. Wij doen dit met en zonder het bieden van juridisch werkgeverschap. Alles wat uitzenders niet kunnen of willen, zoals debiteurenbeheer en verloning, nemen wij hen uit handen.”

Stijgende omzetcijfers Backofficer

Dat is de laatste jaren en in 2022 in elk geval goed gegaan. Dit getuige de omzetcijfers van BackOfficer. Een groei van 60,9 procent ten opzichte van 2021 is serieus te noemen. De omzet steeg van 23,3 miljoen euro in 2021 naar 37,5 miljoen in 2022. “Wij hebben flink wat nieuwe klanten erbij gekregen”, verklaart Tausch. “Deels door mond-tot-mondreclame, deels door actieve acquisitie via onder meer social media en andere online kanalen. Overigens is de groei ook te danken aan bestaande klanten, die zelf gegroeid zijn. Denk aan starters die ooit klein met hun bedrijf begonnen en nu zelf 80 tot 90 man hebben werken. Daardoor verlenen wij uiteraard nu ook meer diensten aan hen. Dit is het levend bewijs dat het uitbesteden van de backoffice aan BackOfficer uitzenders laat groeien.”

Tegen het huidige overheidsbeleid wapenen

Daarnaast ziet Tausch dat de behoefte in de markt aan backofficepartijen is toegenomen. “Door de backoffice van jouw uitzendbureau uit te besteden. Kun jij je als uitzender tegen het huidige overheidsbeleid wapenen. Er kleven namelijk steeds meer risico’s aan het vak. Waardoor jij je als uitzender kunt afvragen of je eigenlijk zonder jouw backoffice uit te besteden nog wel kunt groeien.” Tegen die marktachtergrond heeft BackOfficer voor de komende jaren dan ook grote ambities. “Wij willen onze omzet binnen twee jaar verviervoudigen. Dit doen wij door transparant over onze werkwijze te zijn, de zzp-markt niet te vergeten en met ons softwareplatform de totaalaanbieder op alle cruciale onderdelen binnen een uitzendbureau te zijn. Dus backoffice, midoffice en frontoffice. Bij al deze ambities sluiten wij samenwerking, fusies en overnames dan ook niet uit”.

Bron: Flexmarkt magazine juni 2023 , artikel geschreven door Paul Poley.

Meer informatie over payroll

Wilt u als ondernemer en/of werkgever echter meer over “goede en correcte” payroll of onze unieke “Dienstverleningsvariant” voor uw bedrijf, onderneming, organisatie, medewerkers, branche, sector of CAO weten? Wij van payrollsite.nl kennen alle CAO’s en bedrijfstakpensioenfondsen, waarvoor een verplichtstelling voor payrollwerknemers geldt. Hierdoor komt u juridisch nooit voor verrassingen te staan. Vraag daarom nu snel bij ons een gratis geheel vrijblijvend adviesgesprek of payrollofferte aan.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.