Nederland in top 10 complexe payroll landen

Nederland staat dit jaar met de achtste plek in de top 10 van de Global Payroll Complexity Index, een ranglijst van landen met de meest complexe payroll verwerking.

Complexiteitscore

De complexiteitscore voor Nederland is ten opzichte van 2021 met 2% gestegen. Toen stond Nederland nog op plek 16. De stijging komt volgens HR Tech bedrijf Alight Solutions, die de lijst opgesteld heeft, mede door strengere eisen met betrekking tot rapportering aan de overheid. Wijzigingen in ouderschapsverlof en minimumloon en het vermelden van beëindigingredenen van personeelscontracten.

Het tweejaarlijkse rapport rangschikt een top 40, van de bijna 200 landen waar Alight payroll verwerkt, op basis van cruciale payroll vereisten. Waaronder belastingregels, verplichte inhoudingen, sociale zekerheidsbijdragen en rapportagevereisten.

Toename complexiteit van payroll

De resultaten laten zien dat de complexiteit van de payroll verwerking in de top 10 landen 29 procent hoger is dan in de overige 30 landen in de index. Drie factoren hebben hier een grote invloed op gehad. Verplichte inhoudingen, berekeningen voor sociale zekerheid en soorten verplichte overheidsrapportages. Daarnaast laat het onderzoek een toename in complexiteit bij overheden zien. Die nieuwe payroll vereisten hebben geïmplementeerd om de rechten en het welzijn van werknemers te ondersteunen.

Inspelen op veranderende payroll omgeving

“Elk land heeft unieke en complexe structuren, regels en vereisten. Bedrijven die de inzichten en kennis hebben die nodig zijn om in te spelen op de steeds veranderende payroll omgeving. Kunnen beter meebewegen met trends en beter geïnformeerde beslissingen nemen. Die helpen hun kosten te optimaliseren”, zegt Cesar Jelvez, Chief Professional Services en Global Payroll Officer bij Alight. “Organisaties die niet flexibel genoeg zijn om een effectief payroll proces te leveren. Lopen het risico op reputatieschade, het niet naleven van regelgeving en nalaten van het welzijn van werknemers.”

Bron: Flexnieuws.nl, 3 juli 2023.

Meer informatie over payroll

Wilt u als ondernemer en/of werkgever meer over “goede en correcte” payroll of onze unieke “Dienstverleningsvariant” voor uw bedrijf, onderneming, organisatie, medewerkers, branche, sector of CAO weten? Wij van payrollsite.nl kennen alle CAO’s en bedrijfstakpensioenfondsen, waarvoor een verplichtstelling voor payrollwerknemers geldt. Hierdoor komt u juridisch nooit voor verrassingen te staan. Vraag daarom nu snel bij ons een gratis geheel vrijblijvend adviesgesprek of payrollofferte aan.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.