Payrollmarkt in Nederland

Payroll heeft zich sinds het begin van de jaren negentig in Nederland ten opzichte van andere landen in Europa snel ontwikkeld. Waren er eerst alleen gespecialiseerde payrollbedrijven, die zich vooral op de horecabranche richtten, en uitzendbureaus, die payroll als een bijproduct aanboden.

In september 2006 werd de branchevereniging Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) opgericht en later ook een payroll-CAO (VPO-CAO) met de vakbonden afgesloten. Oprichters van de VPO waren Van der Noordt Payrolling (Persoonality Payrolling), Connexie, Randstad (P/flex) en USG (CapitalP) en enkele leden: AB Vakwerk Payroll, Adecco Payroll, Allroad Payroll, CapitalP, Driessen Payroll, Groenendijk Payrolling Services, Kolibrie Payrolling, LPD B.V., Manpower Payroll Solutions, Mencius Payroll, Metrium Payroll, POSG Payrolling, P-services Contracting, Payroll Select Payroll Services, Randstad Payroll Solutions, Repay Detachering,  Servorg Payroll, Tempo-Team Payroll Services en Tempo-Team Payrolling.

Het VPO-lidmaatschap gold als hèt kwaliteitskeurmerk binnen de payrollbranche en leden van de VPO werden jaarlijks op een correcte toepassing van de CAO, kwaliteit van hun administratieve processen, tijdige afdracht van belastingen en sociale premies en degelijke bedrijfsvoering gecontroleerd (zie ook VPO payroll brancheorganisatie).

Partijen slaagden er in 2011 echter niet in deze payroll-CAO te verlengen en door de algemeen verbindend verklaring van de ABU-CAO werd daardoor deze CAO automatisch van toepassing. Om de rechten, die payrollmedewerkers echter onder de VPO hadden opgebouwd, te behouden. Kozen de meeste leden van de VPO er vervolgens nog voor om alle positieve elementen uit de VPO-CAO voor leden en hun payrollwerknemers in een VPO-Arbeidsvoorwaardenregeling vast te leggen.

Enkele VPO-leden (Persoonality Payrolling, Prokx Payroll (nu Payroll Select), Connexie Payroll en Payned Payrolling) zeiden echter, na het niet verlengen van de VPO Payroll-CAO per 1-1-2012, hun lidmaatschap van de VPO op en sloten eigen payrollbedrijfs-CAO’s met de bonden af. De payrollbedrijven  Tentoo Payrolling en Please Payroll hadden dit al eerder gedaan.

De VPO is tenslotte per 1 januari 2016 onder de vlag van de ABU verder gegaan. Beide brancheorganisaties bundelden toen hun krachten om de payroll belangenbehartiging verder te versterken. De Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) hield hierdoor uiteindelijk als zelfstandige payroll brancheorganisatie op te bestaan. Tijdens Het Nationale Payroll Congres van 2015 werd deze overdracht een feit en sloten de leden van de VPO zich bij de ABU of NBBU aan.

Heden ten dage zijn er dus op de Nederlandse payrollmarkt payrollbedrijven en/of uitzendbureaus, die onder de branche organisaties ABU en/of NBBU opereren en payroll vaak naast uitzenden en/of overige personeelsdiensten (o.a. detachering, werving & selectie) aanbieden actief en enkele payrollbedrijven met een eigen payrollbedrijfs-CAO, die vaak uitsluitend de dienstverlening aanbieden. Vanaf 2020 met de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans zal er echter volgens ons door de allocatiefunctie in de wet een duidelijk onderscheid tussen payrollbedrijven, uitzendbureaus met een aparte payrolltak en uitzendbureaus v.w.b. de dienstverlening payroll komen.

De payrollmarkt in Nederland werd 10 jaar geleden nog op ongeveer € 750 miljoen omzet per jaar geschat (circa 8% van de totale flexmarkt). Begin 2020 bedraagt de totale payroll omzet in Nederland echter al meer dan 2 miljard euro en zijn er ook meer dan 200.000 mensen in Nederland via een payroll constructie (circa 3% van de totale beroepsbevolking in Nederland) werkzaam. Ter vergelijking er zijn momenteel ook ongeveer 200.000 gedetacheerden dagelijks in Nederland aan het werk.

De grootste payrollbedrijven in Nederland, goed voor meer dan 1,7 Miljard omzet in 2020, zijn: Pay for People Group, Driessen HRM, Payroll Select, Please Payroll, WepayPeople Payroll, Repay HRM, Payper, Nextpayroll, Ziezzo Payroll, E-payroll, Conexxie Payroll, Kolibrie en Persoonality Payrolling (het vroegere Van der Noordt Payrolling, onderdeel ADG dienstengroep). In Nederland zijn er circa 1.200 payrollbedrijven in het SNA-register geregistreerd (incl. nevenvestigingen zijn dit er dan in totaal circa 3.000).

De Nederlandse payrollmarkt groeide in 2019 met circa 4%. (zie ook laatste payroll nieuws) en zal qua omzet in de nabije toekomst meer dan 25% van de flexmarkt in Nederland gaan bedragen. Volgens onderzoek houdt dit ook in dat er naar schatting dan meer dan 300.000 mensen via payroll werkzaam zullen zijn.

Kortom payroll heeft nog steeds de toekomst in Nederland!!

De volgende erkende en gecertificeerde payrollbedrijven hebben enkele 10.000en medewerkers op de payroll in Nederland: (zie ook payroll brancheorganisaties, ABU- en NBBU-ledenlijst): Persoonality Payrolling, Driessen Payroll, Randstad Payroll Solutions, Adecco Payroll, Kolibrie Payroll, Tempo-Team Payroll, Connexie Payroll, Repay Payroll, Ziezzo Payroll, E-payroll, Payroll Select, Payroll Talent, Tentoo Payroll, Please Payroll , One Payroll, Prokx Payrolling, Luba Payroll, Cardan Payroll, Payper, Easy Staff Payroll Services, Fortium Payroll, Pay for People Payroll, Payroll Company, Nedflex Payrolling, Direct Payrolling, WePayPeople en PRO Payroll.

Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.