Besluit adequate pensioenregeling payrollwerknemers

Op grond een besluit vanuit de Wet arbeidsmarkt in balans hebben payrollwerknemers per 1 januari 2021 recht op een adequate pensioenregeling. Dit is neergelegd in het nieuwe artikel 8a van de Waadi, dat op die datum van kracht zal worden.

Op 18 december 2019 werd het besluit adequate pensioenregeling payrollwerknemers en in het Staatsblad gepubliceerd. En werd daarmee definitief geworden. Ook dit besluit gaat in per 1 januari 2021. Met dit besluit is de regelgeving vanuit de wetgever rondom het payrollpensioen afgerond.

Payrollpensioen per 2021

Op grond van het nieuwe artikel 8a van de Waad. Moet de payrollwerkgever zorgdragen voor net zo’n adequate pensioenregeling voor payrollwerknemers als voor vaste werknemers met een gelijke of gelijkwaardige functie in hetzelfde bedrijf of bedrijfstak. Van een adequate pensioenregeling is binnen het besluit in ieder geval sprake als payrollwerknemers worden ondergebracht in het pensioenfonds van de inlener. Als dit niet mogelijk is. Of als de payrollwerkgever niet wil. Moet de payrollwerkgever zelf een adequate voorziening treffen.

Besluit adequate pensioenregeling payrollwerknemers

In het nu gepubliceerde besluit is neergelegd waaraan een dergelijke voorziening moet voldoen. De werkgever moet een pensioenvoorziening treffen met ouderdoms- en nabestaandenpensioen. Zonder een wacht- of drempeltijd en met een werkgeversbijdrage van 14,6% van de pensioengrondslag. Dit laatste percentage is gelijk aan de gemiddelde werkgeversbijdrage in Nederland en wordt jaarlijks aangepast.

De ABU heeft via de lobby geprobeerd dit besluit aangepast te krijgen. Helaas is dit slechts voor één onderdeel gelukt. Voor de uitvoerbaarheid is dit overigens wel een belangrijke verbetering.

In het definitieve besluit is niet langer opgenomen. Dat bij fiscale bovenmatigheid het verschil tussen de fiscaal maximaal inlegbare premie en eerdergenoemde 14,6% naar evenredigheid zou moeten worden verdeeld over alle payrollwerknemers. Een dergelijke bepaling zou onuitvoerbaar zijn geweest.

2020 overgangsjaar

Het jaar 2020 is een overgangsjaar. In 2020 vallen payrollwerknemers nog onder de verplichtstelling van StiPP.

Bron: ABU, 1 april 2020

Meer informatie over payroll

Wilt u als ondernemer en/of werkgever meer over “goede en correcte” payroll na de WAB of onze unieke “Dienstverleningsvariant” voor uw bedrijf, onderneming, organisatie, medewerkers, branche, sector of CAO weten? Wij van payrollsite.nl kennen alle CAO’s en bedrijfstakpensioenfondsen, waarvoor een verplichtstelling voor payrollwerknemers geldt. Hierdoor komt u juridisch nooit voor verrassingen te staan. Vraag daarom nu snel bij ons een gratis geheel vrijblijvend adviesgesprek of payrollofferte aan.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.