De drie belangrijkste vergissingen bij een adequate pensioenregeling

4 januari 2021

Column door Johan van Eekhout, Managing Partner Van Eekhout Groep en Voorzitter Pensioenorde

Per 1 januari aanstaande was het dan zover. Toen moest namelijk iedere payrollwerkgever een juiste pensioenoplossing aan zijn of haar payrollwerknemers kunnen aanbieden. Uitgangspunt hierbij was het volgen van de arbeidsvoorwaarden van de inlener. Onderstaand bespreekt dhr. Johan van Eekhout in zijn column drie situaties, zodat fouten en vergissingen zoveel als mogelijk worden voorkomen.

Drie valkuilen en vergissingen adequate pensioenregeling

1. 50% of meer van mijn werknemers (blijven) vallen onder de StiPP (het pensioenfonds voor de uitzendsector). Dan voldoe ik toch aan het hoofdzakelijkheidsbeginsel van de StiPP? En kan ik met alle werknemers bij de StiPP blijven?

Ja en nee. Voor een uitzendwerknemer is dat zo, maar payrollwerknemers moeten een adequate pensioenregeling krijgen. Dus al heeft een bedrijf maar
1 payrollwerknemer, dan zal een payrollwerkgever al een adequate pensioenregeling moeten kunnen aanbieden. Dit is dus te vergelijken met de vakkrachten binnen de bouw. Die moeten namelijk bij het pensioenfonds voor de bouw (BpfBouw) worden aangemeld, ook al wordt aan het hoofdzakelijkheidscriterium van de StiPP voldaan.

2. 50% of minder van mijn werknemers (blijven) vallen onder de StiPP. Dan voldoe ik toch niet meer aan het hoofdzakelijkheidsbeginsel van de StiPP? En kan ik met alle werknemers bij de StiPP weg?

Ja en nee. Om te bepalen of aan het hoofdzakelijkheidscriterium wordt voldaan, heeft de StiPP haar verplichtstelling aangepast. Uitzend- en payrollwerknemers moeten bij elkaar nog steeds worden opgeteld. Dit om te bepalen of uitzendwerknemers bij de StiPP moeten/kunnen blijven.

Voorbeeld: uitzend 30%, payroll 70%: de uitzendwerknemers moeten bij de StiPP blijven en de payrollwerknemers moeten een adequaat pensioen krijgen.

3. Als ik een adequate pensioenregeling (14,5% premie voor de werkgever) heb, dan ben ik toch veilig en heb ik alles goed geregeld?

Ja en nee. Uitgangspunt is het volgen van de pensioenregeling van de inlener. Kan een payrollwerknemer hier niet aan deelnemen, dan pas is de adequate pensioenregeling de oplossing.

Voorbeeld 1: Bovenstaand is al ingegaan op de vakkrachten in de Bouw. Deze werknemers moeten bij het bouwpensioenfonds worden aangemeld. De adequate pensioenregeling is voor deze werknemers dus geen oplossing. Helaas zijn er meerdere fondsen die zo werken.

Voorbeeld 2: Bedrijfstakpensioenfondsen passen hun werkingssfeer met een zekere regelmaat aan. Payrollbedrijven zullen dus een intern proces moeten hebben, om te checken of de werkingssfeer van een bedrijfstakpensioenfonds (Bpf) voor bepaalde payrollwerknemers bij hen van toepassing is. Hierdoor zou het mogelijk voor kunnen komen, dat payrollwerknemers van het ene op het andere moment opeens wel onder een verplichtstelling vallen. Het is dus niet zo, als een payrollbedrijf over een adequate pensioenregeling beschikt, dat zij hier geen last van heeft.

Bron: Flexnieuws.nl

Meer informatie over payroll en adequate pensioenregeling

Wilt u als ondernemer en/of werkgever meer over “goede en correcte” payroll dienstverlening met een adequaat payrollpensioen voor uw bedrijf, onderneming, organisatie, medewerkers, branche, sector of CAO weten? Wij van payrollsite.nl kennen alle bedrijfstakpensioenfondsen, waarvoor een verplichtstelling voor payrollwerknemers geldt. Hierdoor komt u nooit voor verrassingen te staan. Vraag daarom nu snel bij ons een gratis geheel vrijblijvend adviesgesprek of payrollofferte aan.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.