Einde payrollcontracten bij waterschappen

De vakbonden FNV en CNV zetten bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao waterschappen in op een salarisverhoging die de inflatie volledig compenseert. En payrollcontracten moeten verdwijnen. Dit moet uiteindelijk leiden tot het einde van payrollcontracten bij waterschappen in Nederland

Begin december zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor waterschappen gestart. De gezamenlijke inzet van de vakbonden FNV en CNV is, naast de inflatiecorrectie. Een verhoging van de salarissen met nominaal 100 euro per jaar zodat de minder betaalden in de sector naar verhouding meer profiteren.

Looptijd CAO

FNV en CNV denken aan een cao met een looptijd van 18 maanden. Dit om ervoor de zorgen dat er voldoende tijd is om nieuwe afspraken uit te werken. En door te voeren voordat de volgende cao-onderhandelingsronde weer van start gaat.

Verlofdagen

Omdat de sector waterschappen moeite heeft om gekwalificeerd personeel aan te trekken en vast te houden, vooral technici en werknemers jonger dan 35 jaar. Moeten er volgens de bonden in de nieuwe cao afspraken komen die het ‘voor (jonge) werknemers nog aantrekkelijker maakt om voor een waterschap te (blijven) werken.’ Uit een peiling bij de leden komt naar voren dat velen van hen graag meer vrije tijd zou willen hebben. Mede daarom zetten de bonden in op twee feestverlofdagen.

Bijna 20% externe inhuur is payroll

Om met name jongeren aan te kunnen trekken en vast te houden. Willen de vakbonden dat die categorie meer werkzekerheid krijgt. ‘De HR monitor wijst uit dat de externe inhuur binnen de sector aanzienlijk is (16,3 procent in 2020). Bijna een vijfde deel hiervan bestaat uit payroll. Op basis van hetgeen wij terugkrijgen tijdens bijeenkomsten met (jonge) medewerkers. Kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat werkgevers flexibele arbeidscontracten vaak gebruiken om arbeidskosten te drukken. In plaats van als oplossing voor de behoefte aan flexibiliteit’ te gebruiken, aldus de bonden.

Einde payrollcontracten

‘Vaak zijn jonge medewerkers werkzaam op basis van een flexibele arbeidsrelatie. Dit wordt veelal als reden gegeven om uit te zien naar mogelijkheden buiten de sector. Waar dus meer zekerheid en perspectief kan worden geboden.’ Onwenselijk, aldus de bonden. Structureel werk dient te worden uitgevoerd door werknemers met een contract voor onbepaalde tijd. Met flexibele contracten mag hooguit ‘piek en ziek’ worden opgevangen. Vandaar de inzet bij de onderhandelingen om het einde van payrollcontracten bij waterschappen de komende cao-periode volledig uit te faseren. En de betreffende medewerkers in dienst te nemen van het waterschap of gelieerde organisatie.

Het eerstvolgende cao-overleg is gepland op 10 februari 2022.

Bron: binnenlandsbestuur.nl, 8 januari 2022

Meer informatie over payroll

Wilt u als ondernemer en/of werkgever meer over onze “goede en correcte” payroll dienstverlening voor uw bedrijf, onderneming, organisatie, medewerkers, branche, sector of CAO weten? Wij van payrollsite.nl kennen namelijk alle CAO’s en bedrijfstakpensioenfondsen, waarvoor een verplichtstelling voor payrollwerknemers geldt. Hierdoor komt u juridisch nooit voor verrassingen te staan. Vraag daarom nu snel bij ons een gratis geheel vrijblijvend adviesgesprek of payrollofferte aan.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.