Flexbranche gaat veranderen

Een deel van de branche voor flexwerk verliest binnenkort zijn bestaansrecht. Dat voorspellen economen van ING op basis van de nieuwe plannen van het kabinet voor flexwerken. Het gevolg is dat de flexbranche gaat veranderen.

Bij Pascal Bunskoek van uitzendbureau AlleZFlex klinkt hierover geen paniek. Bunskoek zit al 19 jaar in de flexbranche. In 2013 begon hij, samen met Ard Hartman, zijn eigen uitzendbureau. De twee runden het bedrijf eerst vanuit huis, daarna vanaf een industrieterrein bij Zuidwolde en vanaf 2018 vanuit de Hoofdstraat in Zuidwolde. Inmiddels hebben ze meer dan twintig medewerkers.

Verschillen vaste medewerkers en payrollwerknemers kleiner

Bunskoek heeft veel nieuwe regels in de arbeidsmarkt zien komen. Daar heeft hij tot nog toe geen problemen van ondervonden. “Als je alles gewoon netjes doet, dan raakt het je niet of minder.”

Ook het nieuwe kabinet komt waarschijnlijk met nieuwe regels. Wat en hoe, is nog niet precies duidelijk. Alleen de richting waar het kabinet heen wil is bekend. En die richting is de verschillen tussen vaste werknemers en uitzendkrachten of payrollwerknemers kleiner te maken. Flexwerken wordt duurder en minder flexibel.

Grote veranderingen flexbranche

“Het is duidelijk dat de flexbranche aan de vooravond staat van grote veranderingen”, stelt ING-econoom Katinka Jongkind. Zij is gespecialiseerd in de dienstensector. Ze voorziet dat uitzendbureaus zich meer en meer gaan toeleggen op het werven en selecteren van geschikte kandidaten.

Vorig jaar zijn er ook al nieuwe regels ingegaan. Ook toen was het doel om de kloof tussen flexwerkers en vaste medewerkers te verkleinen. Zo kregen payrollwerknemers een betere rechtspositie en betere arbeidsvoorwaarden. Aan de andere kant betalen werknemers sinds 1 januari 2020 een lagere WW-premie voor werknemers met een vast contract.

Meer gebruik van payroll

Bunskoek heeft van deze nieuwe regels niet veel gevolgen gezien. Voor de hand zou liggen: minder payrollwerknemers. “We merken juist het tegenovergestelde.” Dat klinkt wat raar, maar hij heeft er een verklaring voor. “Dat zijn vermoedelijk de coronaperikelen geweest. Vanwege de pandemie zijn bedrijven voorzichtiger geworden.”

Toch denken economen van ING dat de gevolgen beduidend groter zijn. De bank sluit financiële problemen voor sommige flexbedrijven niet uit. De economen voorspellen dat bedrijven uitzendkrachten niet meer structureel gaan inzetten en dat werknemers alleen nog maar een beroep doen op uitzendkrachten om uitval door ziekte of om piekmomenten op te vangen.

“Als je gewoon netjes en eerlijk te werk gaat, dan is er niet zo veel aan de hand. Maar als je met schijnconstructies werkt, dan ga je de verscherpte maatregelen waarschijnlijk wel voelen”, denkt Pascal Bunskoek.

Bron: RTVDrenthe.nl, 5 januari 2022

Meer informatie over payroll

Wilt u als ondernemer en/of werkgever meer over onze “goede en correcte” payroll dienstverlening voor uw bedrijf, onderneming, organisatie, medewerkers, branche, sector of CAO weten? Wij van payrollsite.nl kennen namelijk alle CAO’s en bedrijfstakpensioenfondsen, waarvoor een verplichtstelling voor payrollwerknemers geldt. Hierdoor komt u juridisch nooit voor verrassingen te staan. Vraag daarom nu snel bij ons een gratis geheel vrijblijvend adviesgesprek of payrollofferte aan.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.