Gemeenten maken minder gebruik van payroll

21 januari 2021

Het aantal gemeenten dat het meest voor payroll als flexibele contractvorm kiest. Is gedaald van 30 procent in 2018 naar 19 procent in 2019. Dat blijkt uit onderzoek van het A&O fonds Gemeenten.

Daling payroll door de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Het aantal gemeenten dat het meest kiest voor payroll als flexibele contractvorm. Is van 30 procent in 2018 naar 19 procent in 2019 gedaald. Dat is vooral een gevolg van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en veel minder door de payrolltoeslag.

Dit blijkt uit onderzoek van het A&O fonds Gemeenten. De payrolltoeslag, die is ingevoerd op 1 oktober 2018, leidt maar bij nog geen kwart van de gemeenten (23 procent) tot minder gebruik van payroll. ‘De voordelen van payroll wogen over het algemeen niet op tegen de nadelen van de extra kosten door de toeslag’, aldus de onderzoekers. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (de WAB) die op 1 januari 2020 werd ingevoerd, heeft dat effect in grotere mate gehad.

Hogere kosten door payrolltoeslag

Door de payrolltoeslag liepen de kosten wat op. Maar het verleggen van het werkgeversrisico was veel belangrijker. Bijna vier op de tien respondenten geven aan dat de WAB er wel voor heeft gezorgd dat payroll minder werd ingezet. ‘Vanwege de extra kosten, maar ook doordat het aantal tijdelijke contracten dat men kon geven werd teruggeschroefd’, aldus de onderzoekers.

Gemeenten hebben behoefte aan een flexibele schil. Voorheen zetten zij vaak medewerkers in op basis van payroll. Dat deden ze omdat het goedkoper was dan een uitzendconstructie, detachering of ZZP. In de praktijk kwam het er echter op neer. Dat werknemers die op basis van payroll werkten. Minder betaald kregen en minder rechten hadden dan vaste medewerkers. Dit terwijl ze dezelfde functie en verantwoordelijkheden hadden.

CAO gemeenten en payrolltoeslag

In de CAO Gemeenten van 2017 spraken werkgevers en vakbonden af dat medewerkers die op basis van payroll werkzaam zijn een beloning moeten ontvangen. Die vergelijkbaar is met de beloning van een ambtenaar. De toeslag die werkgevers hiervoor moeten betalen. Wordt de payrolltoeslag genoemd.

Ten behoeve van de nieuwe CAO gemeenten was er bij de werkgevers en de bonden behoefte aan een evaluatie van de maatregel. Payroll blijkt wel gedaald. Maar echter niet door payrolltoeslag. De omvang van de externe inhuur in de totale loonsom blijft op het zelfde niveau van 18 procent. Dit ondanks het gegeven dat bijna zeven op de tien gemeenten probeert die inhuur terug te dringen.

Payroll is goedkoper dan uitzenden

Gemeenten blijven volgens de onderzoekers voordelen zien in specifiek payroll. Vergeleken met uitzenden, is payroll vaak goedkoper. Een ander veel genoemd argument is dat het beter is om de werving in eigen beheer te houden. Dit omdat de kwaliteit dan beter zou zijn. ‘Wanneer gemeenten payroll vergelijken met indiensttreding bij de gemeente. Zien ze een voordeel in payroll. Dit omdat ze dan zelf niet het werkgeversrisico lopen. Zo kunnen ze met payroll eerst testen of er een match tussen werknemer, functie en werkgever is.’

Bron: Binnenlandsbestuur.nl

Meer payroll informatie

Wilt u als gemeente en/of werkgever binnen een gemeente meer over payroll voor en bij gemeenten weten? Wij van payrollsite.nl kennen alle ins en outs van de CAO-gemeente. Hierdoor komt u met payroll voor uw gemeente nooit voor verrassingen te staan. Vraag daarom nu snel een gratis geheel vrijblijvend payrolladviesgesprek of payrollofferte op maat voor uw gemeente bij ons aan.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.