Minder payrolling bij gemeenten

In 2019 besteedden gemeenten 18 procent van de totale loonsom aan externe inhuur. Dit is een daling van twee procentpunten en dus ook minder payrolling bij gemeenten ten opzichte van 2018. Daarmee lijkt de stijging van uitgaven aan externe inhuur sinds 2014 in 2019 af te vlakken. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2019 van A&O fonds Gemeenten.

Meer flexibele inzet eigen medewerkers

Ruim twee derde van de gemeenten gaf aan dat ze actief proberen externe inhuur terug te dringen. Dit doen ze meestal door flexibele inzet van (eigen) medewerkers (42 procent), het omzetten van flexibele in vaste banen (40 procent) en het aanbieden van tijdelijke dienstverbanden (36 procent). Raamcontracten voor externe inhuur tegen lagere kosten (24 procent) en bestuurlijke maatregelen (17 procent) zijn minder in trek. Bij de kleinste gemeenten (onder 20.000 inwoners) is de externe inhuur met 19 procent gelijk gebleven aan 2018. In de andere gemeentegrootteklassen daalden de externe inhuur vergeleken met 2018, het meest in de G4: van 21 naar 18 procent van de loonsom.

Aandeel flexibele bezetting gelijk gebleven

Net als een jaar eerder betrof 18 procent van de bezetting in 2019 flexibele bezetting. Medewerkers die dus op basis van een uitzend, payroll of detacheringsovereenkomst werkzaam zijn. Zzp’ers en medewerkers met een tijdelijke aanstelling van maximaal een jaar (exclusief proefaanstellingen). Daarmee is de toename van flexibilisering in de periode 2015-2017 stopgezet. De helft van de gemeenten geeft aan het flexibele deel van de bezetting te willen verkleinen en 28 procent wil deze gelijk houden. Een vijfde van de ondervraagde gemeenten wil het flexibele deel juist vergroten.

Minder gebruik payrolling bij gemeenten

In het licht van de huidige coronacrisis en de daarmee gepaard gaande uitdagingen voor gemeenten. Kan het zijn dat in 2020 externe inhuur en flexibele bezetting toch weer toenemen, merkt A&O fonds Gemeenten op. Opvallend is de afname van payrolling als veelgebruikte flexibele contractvorm. Van 30 procent in 2018 naar 19 procent in 2019. Opmerkelijk hierbij is dan wel dat ruim driekwart van de gemeenten in de enquête aangeven dat de payroll toeslag niet van invloed is op de inzet van payrolling. Een derde van de gemeente maakte vorig jaar gebruik van detacheringsovereenkomsten. Terwijl dat in 2018 nog 26 procent was. Ook was het aandeel zzp’ers hoger: van 4 naar 9 procent.

Bron: binnenlandsbestuur.nl, 18 augustus 2020

Meer informatie over payroll variant voor gemeenten

Dat het percentage payrolling bij gemeenten de laatste jaren is afgenomen. Is niet zo verwonderlijk. De overheid verbiedt namelijk zelf (vaak) het toepassen van payrolling als flexibele contractvorm binnen haar apparaat. Wilt u als gemeenten en/of werkgever meer weten over onze unieke payroll dienstverleningsvariant voor gemeenten of gedegen payroll voor uw organisatie, medewerkers, branche, sector of CAO? Vraag dan nu snel bij ons een gratis geheel vrijblijvend adviesgesprek of payrollofferte aan.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.