Payroll kennismigranten snelgroeiende nichemarkt

Er komen steeds meer hoogopgeleide mensen naar Nederland om hier te wonen en te werken. Dat is goed voor de economie, aldus van het Ministerie van Economische Zaken. De kennismigranten zijn dus keihard nodig. Maar er komt nogal wat bij kijken om dit als bedrijf in goede banen te leiden. Payroll kennismigranten is daarom een snelgroeiende nichemarkt en echt een specialisme geworden.

Kennismigranten in Nederland

In 2010 kwamen er 4.700 kennismigranten naar Nederland, in 2016 groeide dit aantal naar 13.900 per jaar en vorig jaar arriveerden er liefst 22.840 hoogopgeleide buitenlanders. Dit aantal zal de komende jaren alleen nog maar groter worden. Een groeimarkt dus.

Zo vlak na de eeuwwisseling vonden Nederlandse bedrijven het nog heel spannend om hoogopgeleide professionals uit bijvoorbeeld Oekraïne te halen om hier als software developer aan de slag te gaan. Dat dit nu veel gebruikelijker is heeft alles te maken met onze extreem krappe arbeidsmarkt. Die krapte wordt veroorzaakt door de toenemende vraag naar IT-ers, onder meer vanwege de digitale transformatie en de groei van start- en scale-ups. Het aantal techneuten dat jaarlijks in Nederland afstudeert is hiervoor niet toereikend. Er is veel meer vraag dan aanbod. Dat verklaart deels de spectaculaire groei van de aantallen kennismigranten die naar Nederland komen.

HR kennis ontbreekt

Grote internationale organisaties als Booking.com & ASML zijn gewend om kennismigranten aan te nemen. Veelal hebben zij hiervoor een eigen afdeling ingericht met de benodigde juridische en administratieve kennis. Feit is echter dat praktisch alle organisaties in Nederland keihard IT-talent nodig hebben. Groot, klein, oud, nieuw, start- en scale-ups etc. Ook deze organisaties nemen steeds vaker een kennismigrant aan of hebben deze wens. Echter, bij deze organisaties is de noodzakelijke kennis veelal niet aanwezig om werken en wonen voor een kennismigrant mogelijk te maken. Ravecruitment kan hierbij assisteren. Onze missie is dan ook om internationaal talent voor alle bedrijven – ook de kleinere organisaties en scale-ups – bereikbaar en beschikbaar te maken.

HR-afdelingen niet ingericht op kennismigranten

Want er komt nogal wat bij kijken om werken en wonen voor een kennismigrant in ons land mogelijk te maken. Van een werkvergunning, ziektekostenverzekering, huisvesting tot het openen van een bankrekening – de kennismigrant heeft begeleiding nodig. De meeste HR-afdelingen zijn niet ingericht op het aannemen van kennismigranten. Er is veel onbekendheid. Zo moet een organisatie bijvoorbeeld erkend referent zijn om sowieso een kennismigrant aan te mogen nemen. Ook gelden er specifieke salariseisen waar bij het verlonen rekening mee moet worden gehouden. En dan is er bijvoorbeeld ook nog de continue veranderende wet- en regelgeving.

Als Ravecruitment maken wij regelmatig mee dat er lichte paniek uitbreekt op een HR-afdeling als er een kennismigrant wordt aangenomen. Die hoeft trouwens niet per se rechtstreeks uit het buitenland te komen. Steeds vaker is dit iemand die al in Nederland woont en werkt en op zoek is naar een nieuwe uitdaging in Nederland. In de regel een heel interessante groep. Ze zijn al gewend aan Nederland, hebben al een verblijfsvergunning en vaak verstaan ze ook al de Nederlandse taal. Ook hun kinderen gaan hier naar de Nederlandstalige basisschool. Men is kortom al flink onderweg goed te integreren.

Expertise vanaf 2000 opgebouwd

Ravecruitment heeft die expertise vanaf haar oprichting in 2000 opgebouwd. Begonnen als IT-recruitmentbureau voor vaste posities, haalde het bedrijf al snel buitenlandse werknemers, voornamelijk uit Oost Europa en Azië. Dit vanwege de kwantitatieve en kwalitatieve schaarste in Nederland. De focus kwam meer en meer te liggen op deze internationale kandidaten. Deze groep zorgt namelijk altijd voor het invullen van een vacature. Dat biedt zekerheid aan elke organisatie.

Wet Modern Migratiebeleid

Het aantal kennismigranten in Nederland bleef groeien. Mede daardoor kwam er ook nieuwe regelgeving en trad in 2013 de Wet Modern Migratiebeleid in werking. Uitgangspunt bij deze nieuwe kennismigrantenwet, is een duurzame vertrouwensrelatie tussen overheid en referent. Omdat wij toen al werkgever waren van buitenlandse IT’ers, kregen wij het vertrouwen van de IND om als erkend referent op te treden. Daar zijn wij enorm trots op en deze status koesteren wij. De wettelijke zorg-, administratie en informatieplicht die hierbij komt kijken, nemen wij dan ook zeer serieus. Zo zijn wij NEN-gecertificeerd, zijn onze verloningscontracten juridisch getoetst en staat er bijvoorbeeld een standaard repatriëringsclausule in deze contracten. Ook hebben wij partnerships met expat centra in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en binnenkort ook Wageningen.

Groei payrolldienstverlening kennismigranten

Vanaf 2015 begon het aantal IT vacatures spectaculair te stijgen. Steeds vaker werd er een beroep gedaan op kennismigranten om vacatures in te vullen. Meer en meer ook door organisaties die eigen aannames konden realiseren, bijvoorbeeld door eigen recruiters of platformen als LinkedIn, Indeed of doelgerichte werving en/of sourcing-activiteiten. Wij kregen hierdoor steeds vaker de vraag om het aannameproces juist uit te voeren en de verloning correct te realiseren. Juist door onze ervaringen kunnen wij zeer effectief schakelen en onze kennis van zaken geeft een geruststellend gevoel bij de kennismigranten. Win-win voor iedereen dus, waarbij extra kosten snel worden terugverdiend.

Kennismigrant payroll is een niche

Kennismigrant payroll is een niche, maar tegelijkertijd een echte groeimarkt. Niet alleen komen er steeds meer hoogopgeleide internationale werknemers naar Nederland, zij blijven ook steeds vaker. Uit onderzoek, dat Intelligence Group voor ons heeft gedaan, blijkt dat 80% van de kennismigranten de intentie heeft om hier langdurig te blijven wonen en werken. Dit komt omdat men Nederland ervaart als een veilig en stabiel land. Ook geopolitieke situaties, zoals in Oekraïne, en economische instabiliteit, zoals in Turkije, zorgt ervoor dat Nederland als woon-/werkland steeds populairder wordt. En dat is goed nieuws, gezien het structurele personeelstekort. Vacatures zijn dus prima in te vullen met een kennismigrant. Je moet je als organisatie alleen wel realiseren dat het faciliteren hiervan bepaald geen appeltje-eitje is. Dat moet je echt goed regelen.

Bron: Ravecruitment. Gijs Notté is managing director bij Ravecruitment.

Bron: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ravecruitment, geschreven door Gijs Notté managing director bij Ravecruitment en is gepubliceerd in de november-editie van Flexmarkt.

Meer informatie over payroll

Wilt u als ondernemer en/of werkgever meer over “goede en correcte” payroll of onze unieke “Dienstverleningsvariant” voor uw bedrijf, onderneming, organisatie, medewerkers, branche, sector of CAO weten? Wij van payrollsite.nl kennen alle CAO’s en bedrijfstakpensioenfondsen, waarvoor een verplichtstelling voor payrollwerknemers geldt. Hierdoor komt u juridisch nooit voor verrassingen te staan. Vraag daarom nu snel bij ons een gratis geheel vrijblijvend adviesgesprek of payrollofferte aan.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.