Payroll na WAB

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) betekende een kantelpunt in de historie van flex. Vooral voor klassieke payrollbedrijven was deze wet het begin van een transformatie. Zijn ze nog steeds zoekende of zijn ze intussen uitgetransformeerd? Zien ze nog brood in payroll na de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)? Verschillende flexbedrijven, verschillende verhalen.

Van payrollers naar fullservice HR-dienstverleners

Als het flexlandschap een boksring was waarin je geen kant op kunt, dan waren veel payrollbedrijven al lang en breed knock-out gegaan. Het aantal klappen dat met name zij in de afgelopen jaren te verduren hebben gekregen, is enorm. Denk vooral aan de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), het Borstlap-advies en uiteraard de coronacrisis. Zij leidden bij payrollers tot een strategische heroriëntatie. In veel gevallen transformeerden payrollers-pur-sang tot fullservice HR-dienstverleners. Die met een waaier aan producten en diensten antwoord geven op de vragen van de werkgevers van vandaag.

Gemaakte keuzes omtrent payroll na WAB

Grofweg hebben payrollorganisaties drie verschillende strategische keuzes gemaakt. 1. helemaal stoppen met payroll, 2. deels blijven payrollen en 3. vol erop blijven inzetten. Tot die eerste categorie behoort NestrX Uitzendbureau. Eigenaar Remco Valkman geeft aan dat zij, maar ook zusterorganisatie Back to Core, vrijwel gestopt zijn met het klassieke payroll. NestrX Uitzendbureau zag kansen in het aanbieden van allocatiediensten aan klanten en is omgeturnd tot uitzender. Maar toch, NestrX heeft het payroll niet helemáál afgezworen. “Het maakt nog een kleine 10% van onze dienstverlening uit”, zegt Valkman.

Waarom toch blijven doorgaan met iets wat door de politiek niet gemakkelijker is gemaakt? “Eigenlijk vanaf ons ontstaan in 2002 hebben we ons bekommerd om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ons gaat het ons lang niet altijd om het snelle geld. Maar ook om het aan de slag helpen van mensen voor wie dat moeilijk is. Voor die doelgroep is payroll uitermate geschikt. Een opdrachtgever, onze klant dus, durft het risico met deze specifieke doelgroep niet altijd aan en kiest daarom voor payroll. Wij kunnen als goed werkgever deze mensen vervolgens helpen. Bijvoorbeeld met begeleiding bij financiële schulden.”

Transitie DIRECT Payrolling & Staffing naar DIRECT werkt

Ook DIRECT Payrolling & Staffing heeft, anders dan de naam wellicht doet vermoeden, onder invloed van de WAB een switch gemaakt, stelt algemeen directeur Rob Wennink. “Vanuit de WAB werden we verplicht meer te doen aan werving en selectie. Dat hebben we ook echt als kans omarmd. Concreet hebben we DIRECT Werkt opgericht en veel geïnvesteerd in automatisering en social media. DIRECT Werkt is een platform voor uitzendbureaus.

Intermediairs hebben wij altijd als belangrijkste doelgroep gehad en daar is geen verandering in gekomen. Ook waren we gespecialiseerd in backoffice-dienstverlening en daar is met DIRECT Werkt werving en selectie als dienst bijgekomen. Wij plaatsen vacatures op ons platform. En eventuele reacties daarop worden door de recruiters van de betreffende uitzendbureaus opgevolgd. We werken dus alleen nog met uitzendcontracten en niet met payrollcontracten. Op dit moment zitten we midden in een transitiefase, onze naam zal in de toekomst dan ook DIRECT Werkt gaan worden.”

Lees ook: ‘Het pure payroll zal verdwijnen, uitbreiding dienstverlening nodig’

Bron: Dit is een bewerkte, ingekorte versie van het artikel, geschreven door Paul Poley, dat is gepubliceerd in de september-editie van Flexmarkt.

Meer informatie over payroll

Wilt u als ondernemer en/of werkgever meer over “goede en correcte” payroll na de WAB of onze unieke “Dienstverleningsvariant” voor uw bedrijf, onderneming, organisatie, medewerkers, branche, sector of CAO weten? Wij van payrollsite.nl kennen alle CAO’s en bedrijfstakpensioenfondsen, waarvoor een verplichtstelling voor payrollwerknemers geldt. Hierdoor komt u juridisch nooit voor verrassingen te staan. Vraag daarom nu snel bij ons een gratis geheel vrijblijvend adviesgesprek of payrollofferte aan.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.