Payroll outsourcing in de lift in Europa

Payroll outsourcing zit in heel Europa in de lift. Dat is een van de inzichten van een grootschalig onderzoek onder werkgevers, uitgevoerd door hr- en payrolldienstverlener SD Worx. Maar liefst zes op de tien Europese bedrijven hebben momenteel een contract met een outsourcingpartner die hun salarisverwerking (gedeeltelijk) uitvoert, of overwegen dit.

Payroll outsourcing steeds aantrekkelijker

Hoewel de bereidheid om hr-taken uit te besteden sinds begin 2020 niet veel veranderd is, wordt payroll outsourcing steeds aantrekkelijker. Bedrijven in Nederland, Italië, Scandinavië, Belgiê, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk beschouwen salarisverwerking als een van de hr-domeinen waar externe leveranciers het grootste verschil kunnen maken. De enige landen waar payroll-outsourcing niet tot de top vijf behoort, zijn Polen, Ierland, Spanje en Duitsland.

Stijgende cijfers in Italië en Zwitserland

Vooral de stijgende cijfers in Italië en Zwitserland vallen op: terwijl slechts 17 procent van de Italiaanse en zes procent van de Zwitserse ondernemingen in 2020 hun loonadministratie volledig (of gedeeltelijk) zou uitbesteden, steeg het aantal in Italië tot 26 procent en in Zwitserland tot twintig procent in 2021. Ook in Nederland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk nam de interesse in payroll outsourcing toe in vergelijking met vorig jaar. De kleinste verschillen zijn te zien in Duitsland, met een verandering van een half procent, en Ierland, met een daling van een procent.

Payroll outsourcing geeft ruimte voor strategische projecten

‘Ten eerste biedt payroll outsourcing ruimte voor meer strategische projecten’, zegt Patricia Molenaar van SD Worx. ‘Van talentwerving tot scholing. De meeste hr-teams kunnen daarin beter investeren dan in de repetitieve, arbeidsintensieve verwerking van salarisverwerking. Ten tweede biedt uitbesteding gemoedsrust in drukke tijden. Technologische ontwikkelingen en cloud-based services garanderen veilige en eenvoudig toegankelijke gegevens voor externe medewerkers. Dit terwijl een hr-partner zorgt voor de naleving van nieuwe regels en voorschriften. Tot slot is er ook een menselijke factor. Uitbesteding van de meest foutgevoelige payroll taken is bevorderlijk voor de teamsfeer op een afdeling. Die al jaren voortdurend onder druk staat.’

complexiteit van de wetgeving voorname reden

Ongeveer 43,5 procent van de Europese bedrijven probeert actief hun payroll processen te verbeteren. Salarisverwerking is bovendien van nummer acht naar nummer drie gesprongen. Op de lijst van domeinen bij personeelszaken die het meest geschikt zijn voor outsourcing. Een verklaring hiervoor kan zijn dat hr-managers dit liever overlaten aan een betrouwbare partner. Enerzijds vanwege de complexiteit van de wetgeving en anderzijds vanwege de bedrijfscontinuïteit. Alleen de automatisering van hr-processen en de naleving van de sociaaljuridische reglementering worden meer uitbesteed dan de loonadministratie.

Bron: Channelweb.nl, 10 november 2021

Meer informatie over payroll

Wilt u als ondernemer en/of werkgever meer over “goede en correcte” payroll dienstverlening voor uw bedrijf, onderneming, organisatie, medewerkers, branche, sector of CAO weten? Wij van payrollsite.nl kennen namelijk alle CAO’s en bedrijfstakpensioenfondsen, waarvoor een verplichtstelling voor payrollwerknemers geldt. Hierdoor komt u juridisch nooit voor verrassingen te staan. Vraag daarom nu snel bij ons een gratis geheel vrijblijvend adviesgesprek of payrollofferte aan. En lees nog meer waarom payroll outsourcing in de lift in Europa zit.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.