Wet arbeidsmarkt in Balans (WAB) zorgt voor afname payroll

1 september 2020

Minder payrollwerknemers in Nederland

Het aantal payrollwerknemers loopt hard terug sinds de invoering van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Dat zeggen advocaten, payrollondernemers en brancheorganisaties tegen het FD. Maar de positie van veel voormalige payrollmedewerkers lijkt er niet beter op te worden.

Payrollsector in Nederland

Grote moeilijkheid is het gebrek aan specifieke cijfers over de payrollsector, zegt FD-journalist Elfanie toe Laer. ‘Maar payroll lijkt gemarginaliseerd sinds de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans. De wet had als doel om van flex minder flex en van vast minder vast te maken – een mooie slogan – oftewel: om flexkrachten meer vastigheid te bieden. Mensen die onder een payrollcontract werkten, hebben sinds dit jaar dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste medewerkers.’

En juist dát is voor veel opdrachtgevers helemaal niet meer gunstig, zegt Toe Laer. ‘Veel van die bedrijven hebben zich laten omkatten tot een soort uitzendbureau, en dat mag eigenlijk niet. Payrollbedrijven bewegen zich vaak in het grijze gebied tussen payroll en uitzenden. Op hun website plaatsen ze een leuke vacature-page, om via die weg de payrollkracht te laten reageren. Dat is natuurlijk niet echt uitzenden en dat was natuurlijk ook niet de bedoeling van de wet.’

Natuurlijk, de coronacrisis heeft alles overhoop gehaald. ‘Maar de mensen die wij hebben gesproken zeggen dat meteen dit jaar al te zien was wat ook werd voorzien: er wordt geen gebruik meer gemaakt van de payrollers, zoals dat eerder wel gebeurde. En dat is natuurlijk heel zuur voor ondernemers die dat wél goed willen doen. Die zoeken nu naar nieuwe manieren; met payroll kun je je qua kosten niet meer onderscheiden, dus zul je het meer van je service moeten hebben.’

Bron: BNR, 18 augustus 2020

Meer informatie over payroll

Dat het aantal payrollwerknemers afneemt, is voor veel partijen (o.a. advocaten, vakbonden, pensioenfondsen, overheid) het afgelopen decennium hun grootste wens geweest. Echter als men de geschiedenis van payroll in Nederland goed zou kennen, gaan we in Nederland omtrent payroll gewoon weer 15 jaar terug in de tijd. In 2006 werd namelijk de Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) opgericht. Zij had tot doel dat alle aangesloten payrollbedrijven naar hun payrollwerknemers dezelfde “rechten en arbeidsvoorwaarden (primair maar ook secundair (o.a. pensioenvoorziening)” zouden moeten toepassen, die ook voor reguliere werknemers in een bedrijf gelden (geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden van payrollmedewerkers).

Dat grote aangesloten uitzendorganisaties payroll vervolgens als goedkope uitzendvariant gingen gebruiken, vakbonden hierbij toekeken en lieten gebeuren dat payrollbedrijven uiteindelijk onder de ABU- of NBBU-CAO vielen. Cowboys die zo maar op een zolderkamertje zonder regulering vanuit de overheid een payrollbedrijf konden beginnen. Pensioenfondsen nooit de deur hebben opengezet voor aansluiting van payrollwerknemers bij hun BPF’s. Politici, advocaten en rechters die goede en slechte payrollbedrijven over 1 kam schoren en niet wilden zien dat er goede en correcte payrollbedrijven waren/zijn.

Payrollbedrijven die dus ook daadwerkelijk de payrollmedewerkers voorop stellen en hun payroll dienstverlening aan (MKB-) ondernemers en werkgevers aanboden/aanbieden om hen omtrent alle regeltjes, werkgeversrisico’s (ontslagprocedures of 2 jaar loondoorbetaling bij ziekte) en wetten, die dezelfde overheid iedere 4 jaar weer wijzigt of verzint, te ontzorgen.

En wat wil diezelfde overheid met o.a. de Wet Arbeidsmarkt in Balans nu: Dezelfde primaire arbeidsvoorwaarden, rechten, ontslagregels en pensioen voor payrollmedewerkers en reguliere medewerkers in een bedrijf (zie VPO)!!!

Laten we echter ook wel blij zijn met deze wetten en regels want er is nu wel duidelijkheid wat payroll is en juridisch wordt gezien. Daarnaast zijn de cowboys vertrokken of gaan failliet, pensioenfondsen moeten hun deuren nu gaan openen want de StiPP stopt met het payroll pensioen, vakbonden, advocaten, rechters en politici kunnen niet meer meer over payroll klagen omdat alle medewerkers, regulier of payroll, gelijk zijn en tenslotte blijven de gedegen payrollbedrijven over en zullen zij hun dienstverleningsvariant (of andere naam) weer uit de kast halen (pasten zij toch al toe voor medewerkers met VUT-rechten) of gaan optuigen.

Bij deze variant blijven de medewerkers in dienst van de ondernemer of werkgever (BPF en CAO hierdoor ongewijzigd) en blijft de ondernemer of werkgever net als bij payroll gewoon alleen de daadwerkelijk gewerkte uren van haar medewerkers aan het payrollbedrijf betalen (dus geen ziekte- en ontslagrisico (ondersteuning en kosten bij ontslag voor het payrollbedrijf)). Kortom net als bij payroll totale ontzorging tegen 1 vaste prijs, zonder addertjes!!

Wilt u als ondernemer en/of werkgever meer weten over de dienstverleningsvariant of gedegen payroll voor uw bedrijf, onderneming, organisatie, medewerkers, branche, sector of CAO? Vraag dan nu snel bij ons een gratis geheel vrijblijvend adviesgesprek of payrollofferte aan.

Bel mij terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vraag direct een offerte aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.